(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada raqamli platformalar va sun’iy intellekt asosida yuk tashishning optimal marshrutlarini shakllantirish masalalari o‘rganilgan. Tadqiqotda zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalari, geoinformatsion tizimlar (GIS), GPS navigatsiya tizimlari hamda sun’iy intellekt (AI) va mashinaviy o‘qitish (ML) algoritmlari yordamida yuk tashish marshrutlarini optimallashtirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Taklif etilayotgan tizim real vaqt rejimida yo‘l harakati zichligi, ob-havo sharoiti, yo‘l qoplamasining holati, transport vositasining yuklanish darajasi va yetkazib berish muddatlari kabi omillarni hisobga olgan holda eng qisqa, eng tez va eng tejamli marshrutlarni shakllantirish imkonini beradi. Tizim asosida Dijkstra, (A-star) va genetik algoritmlar yordamida optimal marshrutlarni topish, real vaqt rejimida marshrutlarni qayta tuzish va bashoratli tahlillarni amalga oshirish mumkin. Ishlab chiqilgan tizim transport korxonalarining samaradorligini oshirish, yoqilg‘i sarfini kamaytirish va yetkazib berish vaqtini qisqartirish imkonini beradi.