(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ma’ruza matnida Arabiston yarim orolida Usmoniylar hukmronligi davridan boshlab yuz bergan siyosiy jarayonlar, Saudiya davlatining shakllanishi, Tanzimot islohotlarining mazmun-mohiyati hamda ularning arab mamlakatlariga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, XIX–XX asrlarda arab dunyosida kechgan modernizatsiya jarayonlari, G‘arb davlatlarining siyosiy va iqtisodiy ta’siri, diniy-siyosiy qarama-qarshiliklar hamda “Arab uyg‘onishi” harakatining shakllanishi tahlil qilingan. Ma’ruza davomida Yaqin Sharqdagi geosiyosiy o‘zgarishlar, SSSR va AQSHning mintaqadagi manfaatlari hamda islomizmning kuchayish omillari tarixiy manbalar asosida ochib berilgan.