(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Chala tug‘ilgan chaqaloqlarda endokrin tizimning rivojlanishi to‘liq muddatli tug‘ilgan chaqaloqlarga nisbatan sezilarli farqlarga ega. Ushbu maqola muddatidan oldin tug‘ilgan bolalarda gipotalamo-gipofizar-buyrak usti bezi, qalqonsimon bez va oshqozon osti bezi kabi asosiy endokrin bezlarning morfologik va funksional yetukligini tahlil qiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, chala tug‘ilish gormonal disbalans va metabolik buzilishlarga olib kelishi mumkin. Bu holat kelajakda surunkali kasalliklarning rivojlanish xavfini oshiradi. Shuning uchun, chala tug‘ilgan chaqaloqlarda endokrin tizimning holatini muntazam nazorat qilish va zarur bo‘lganda davolash choralarini qo‘llash muhim ahamiyatga ega.[1]