(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Estrogen-progesteron muvozanati buzilishi ayollar reproduktiv salomatligiga sezilarli ta’sir ko’rsatadigan keng tarqalgan endokrin kasallikdir. Bu holat hayz sikli buzilishlari, anovulyatsiya, bepushtlik, polikistoz tuxumdonlar sindromi (PTTS) va endometrioz kabi turli patologiyalarga olib kelishi mumkin. Ushbu muvozanatning asosiy mexanizmlari va klinik ko’rinishlarini tushunish o’z vaqtida tashxis qo’yish va samarali davolash uchun juda muhimdir. Mazkur maqola gormonal muvozanatni tiklash va reproduktiv natijalarni yaxshilashga qaratilgan etiologiya, patofiziologiya va zamonaviy terapevtik strategiyalarni ko’rib chiqadi.[1]