(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Endometrioz – reproduktiv yoshdagi ayollar orasida keng tarqalgan, surunkali, estrogen-bog’liq kasallik bo’lib, bachadon tashqarisida endometriumga o’xshash to’qimalarning o’sishi bilan tavsiflanadi. Ushbu holat og’riq sindromi, bepushtlik va hayot sifatining yomonlashishiga olib keladi. Kasallikning patogenezida gormonal omillar, xususan, estrogen dominantligi va progesteron rezistentligi markaziy o’rin tutadi. Estrogenlarning yuqori darajasi endometrioz o’choqlarining o’sishi va rivojlanishini rag’batlantirsa, progesteronga nisbatan sezgirlikning pasayishi yallig’lanish va immun disfunktsiyani kuchaytiradi. Ushbu maqolada endometriozning gormonal patogenezining asosiy mexanizmlari, jumladan, aromatza faolligi, GnRH analoglarining roli va yangi terapevtik yondashuvlar muhokama qilinadi.[1]