(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya. Transport va logistika sohasida “transport”, “logistika”, “tashish”, “ekspeditsiya” kabi atamalar keng qo‘llaniladi, biroq ularning mazmuni ko‘pincha bir-biriga aralashib ketadi. Shu sababli ularni aniq farqlash va to‘g‘ri talqin etish bugungi kunda dolzarb masalaga aylangan. Ushbu maqolada turli ilmiy manbalar tahlili asosida transport logistikasi tushunchasining shakllanishi va uning fanlararo talqinlari o‘rganilgan. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, transport logistikasi uchun yagona ilmiy ta’rif hali mavjud emas. Natijalar transport logistikasi tushunchasining turli iqtisodiy va amaliy yondashuvlarda turlicha talqin etilishini tasdiqlaydi. Maqolaning asosiy maqsadi — mavjud ilmiy yondashuvlar asosida transport logistikasining yagona konseptual ta’rifini shakllantirishga hissa qo‘shishdan iborat.