(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Mikroiqtisodiyotda narxlarning shakllanish jarayonida bozor muvozanatining buzilishi dolzarb masalalardan biridir. Tezisda tovar va xizmatlar narxining talab va taklif o‘rtasidagi nomutanosiblik natijasida barqaror muvozanatdan chetlanishi, bu holatning iste’molchilar, ishlab chiqaruvchilar hamda davlat iqtisodiy siyosatiga ta’siri tahlil qilinadi. Narx o‘zgarishining asosiy sabablari, bozor segmentatsiyasi, monopoliya va oligopoliya kabi tuzilmalar, ularning raqobat muhiti va ishlab chiqarish samaradorligiga ta’siri keng yoritiladi. Shuningdek, inflyatsiya, ishlab chiqarish xarajatlari va aholining real daromad darajasi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik orqali iqtisodiy muvozanatning buzilish mexanizmlari izohlanadi. Tadqiqot natijalari bozor narxlarining o‘zgaruvchanligi iqtisodiy barqarorlikka bevosita ta’sir etuvchi omil ekanini ko‘rsatadi.