(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Daromad taqsimotidagi tengsizliklar jamiyatda turli xil muammolarni keltirib chiqaradi. Bu tengsizliklar iqtisodiy beqarorlik, ijtimoiy adolatsizlik, imkoniyatlar cheklanishi, kambag‘allikning kuchayishi va ijtimoiy noroziliklarning ortishiga olib kelishi mumkin. Natijada, bu holatlar nafaqat alohida shaxslar yoki qatlamlarga, balki butun jamiyatning taraqqiyoti va barqarorligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Tadqiqotda yuqori daromadli qatlamlarning ortiqcha jamg‘armalari va past daromadli qatlamlarning cheklangan iste’mol imkoniyatlari iqtisodiy o‘sish sur’atlariga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, ishlab chiqaruvchilarning talabga moslashuvi, resurslardan foydalanish darajasi va raqobat muhiti o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik tahlil qilinadi. Maqola xulosalariga ko‘ra, daromadlarning adolatsiz taqsimlanishi bozor muvozanatini buzib, umumiy samaradorlikni pasaytiradi va ijtimoiy farovonlikni cheklaydi. Shu sababli, tengsizlikni yumshatuvchi iqtisodiy siyosat choralarini ishlab chiqish bozorning barqaror rivojlanishi uchun muhim omil sifatida qaraladi.