(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Inson salomatligi, ayniqsa bolalik davrida, organizmni turli tashqi omillardan himoya qiluvchi immun tizimining holatiga bevosita bog‘liqdir. Bolalarda immun tizim hali to‘liq shakllanmagan bo‘lganligi sababli, ular ko‘plab infeksion va parazitar kasalliklarga moyil bo‘ladilar. Shunday kasalliklardan biri — gelmintozlar (ichak qurtlari bilan zararlanish) bo‘lib, u nafaqat ovqat hazm qilish tizimiga, balki butun organizm, jumladan immun tizimiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Mazkur maqolada gelmintozlarning bolalar immun tizimiga ta’siri va ularni erta aniqlash usullari haqida so‘z yuritiladi