(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Antibiotiklarga chidamlilik — bu bakteriyalarning antibiotiklar ta’siriga qarshi turib, yashab qolish va ko‘payish qobiliyatidir. Bu bugungi tibbiyotning eng jiddiy muammolaridan biridir, chunki oddiy infeksiyalarni davolashni ham qiyinlashtirib yuboradi. Chidamlilikning asosiy sabablari noto‘g‘ri antibiotik ishlatish, davolash kursini to‘liq tugatmaslik, shifokor maslahatisiz dori qabul qilish va antibiotiklarni haddan tashqari ko‘p qo‘llashdir. Bakteriyalar vaqt o‘tishi bilan mutatsiyaga uchrab, dorilarga moslashib oladi va ularni “tan olmay qo‘yadi”.