(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Italiya va O’zbekiston xalq og’zaki ijodining lingvokulturologik qadriyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot Lingvokulturologiya va Paremiologiya doirasida olib borilib, xalq og’zaki ijodi milliy mentalitet, ijtimoiy qadriyatlar va madaniy kodlarni ifodalovchi muhim semiotik tizim sifatida talqin etiladi. Maqolada Italiya va O’zbekiston ertaklari, maqollari, dostonlari va afsonalari misolida oila, mehnat, sevgi, taqdir va hurmat kabi asosiy konseptlarning lingvokulturologik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, o’zbek xalq og’zaki ijodida jamoaviylik, an’anaviylik va axloqiy me’yorlar ustuvor bo’lsa, italyan og’zaki ijodida individualizm, estetik tafakkur va pragmatik yondashuv kuchliroq namoyon bo’ladi. Shuningdek, ishda Semantika va Pragmatika asosida og’zaki ijod birliklarining ma’no tuzilishi va funksional xususiyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari til va madaniyat o’rtasidagi uzviy bog’liqlikni ochib berishga xizmat qiladi hamda madaniyatlararo kommunikatsiya va tarjima nazariyasi uchun muhim ilmiy asos bo’lib xizmat qiladi.