(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Italiya va O’zbekiston xalq og’zaki ijodida ijtimoiy qadriyatlarning lingvokulturologik ifodalanishi qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot Lingvokulturologiya va Paremiologiya yo’nalishlari asosida olib borilib, xalq og’zaki ijodi milliy mentalitet, ijtimoiy qadriyatlar va madaniy kodlarni aks ettiruvchi muhim semiotik tizim sifatida o’rganiladi. Maqolada oila, mehnat, hurmat, erkinlik va taqdir kabi asosiy ijtimoiy konseptlarning italyan va o’zbek xalq og’zaki ijodidagi ifodalanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, o’zbek xalq og’zaki ijodida jamoaviylik, an’anaviylik va ijtimoiy barqarorlik ustuvor bo’lsa, italyan og’zaki ijodida individualizm, pragmatizm va estetik tafakkur kuchliroq namoyon bo’ladi. Shuningdek, ishda Semantika va Pragmatika asosida ijtimoiy qadriyatlarning til birliklaridagi ma’no va funksional xususiyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari til va madaniyat o’rtasidagi uzviy bog’liqlikni chuqurroq anglashga xizmat qiladi.