(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada Oʻzbekiston Respublikasiga import qilinayotgan intellektual mulk obyektlarini oʻzida saqlagan tovarlar ustidan bojxona nazoratini takomillashtirish masalalari tahlil qilingan. Tadqiqotda kontrafakt mahsulotlarning iqtisodiyot va aholi salomatligiga salbiy taʼsiri, bojxona reestrining amaldagi holati, parallel import muammolari hamda AQSH, Yevropa Ittifoqi, Xitoy va Yaponiya tajribasi oʻrganilgan. Shuningdek, bojxona nazoratini raqamlashtirish, xalqaro axborot tizimlari bilan integratsiya qilish va qonunchilikni takomillashtirish boʻyicha ilmiy-amaliy takliflar ishlab chiqilgan.