(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada jazoni ijro etish muassasalarining tashkiliy-huquqiy asoslari, ularning boshqaruv tizimi va institutsional mexanizmlari zamonaviy huquqshunoslik hamda xalqaro standartlar prizmasidan chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda penitensiar tizimning funksional vazifalari, mahkumlarni saqlash sharoitlarini tashkil etish, muassasalarning turlari va ularning boshqaruv tarkibi o‘rtasidagi o‘zaro uzviylik yoritilgan. Shuningdek, tizimni raqamlashtirish, innovatsion boshqaruv usullarini joriy etish hamda mahkumlarni qayta ijtimoiylashtirishda tashkiliy tuzilmalarning roli huquqiy va amaliy jihatdan asoslab berilgan. Maqola yakunida milliy penitensiar tizimning tashkiliy asoslarini yanada takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.