(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada jinoyat va jinoyat-ijroiya huquqining eng muhim va murakkab institutlaridan biri hisoblangan afv etish akti asosida jazodan ozod qilishning tashkiliy-huquqiy tabiati, uning mazmun-mohiyati va ijtimoiy-huquqiy ahamiyati zamonaviy huquqshunoslik hamda xalqaro standartlar prizmasidan chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda afv etish institutining funksional vazifalari, mahkumlarni qayta ijtimoiylashtirish, ularning axloqan tuzalish yo‘liga o‘tganligini baholash mezonlari hamda ushbu tizimning insonparvarlik tamoyillari bilan o‘zaro uzviyligi yoritilgan. Shuningdek, sohani raqamlashtirish, innovatsion baholash usullarini joriy etish hamda jazo muddatini o‘tayotgan shaxslarni jamiyatga moslashtirishda davlat organlarining roli huquqiy va amaliy jihatdan asoslab berilgan. Maqola yakunida milliy huquq tizimida afv etish institutining tashkiliy asoslarini yanada takomillashtirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.