(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada jinoyat-ijroiya huquqi, qiyosiy huquqshunoslik va penitensiar menejmentning eng dolzarb masalalaridan biri — jazoni ijro etish muassasalarida mahkumlarning murojaatlari bilan ishlash tizimini tashkil etishda rivojlangan xorijiy davlatlarning ilg‘or tajribasi chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda AQSh, Buyuk Britaniya, Germaniya va Osiyo mamlakatlarining penitensiar tizimlarida mahkumlar tomonidan yo‘llanadigan ariza va shikoyatlarni ko‘rib chiqishning institutsional mexanizmlari, huquqiy kafolatlari hamda mustaqil nazorat organlarining (Ombudsman, maxsus komissiyalar) roli qiyosiy-huquqiy prizmadan yoritilgan. Shuningdek, xorijiy davlatlarda murojaat jarayonlarini raqamlashtirish, maxfiylik va xavfsizlik muvozanatini ta’minlash hamda nizolarni sudgacha muqobil hal etish (mediatsiya) amaliyoti huquqiy jihatdan asoslab berilgan. Maqola yakunida xalqaro ilg‘or tajribalarni milliy penitensiar tizimga implementatsiya qilish orqali murojaatlar bilan ishlash mexanizmlarini yanada takomillashtirishga qaratilgan tizimli ilmiy-amaliy tavsiyalar ilgari surilgan.