(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Hikoya va ertaklar bolalar adabiyotining ajralmas qismi bo‘lib, ular chet tilini o‘rganishda tabiiy va qiziqarli kontekst yaratadi. Ushbu tadqiqot boshlang‘ich sinf ingliz tili darslarida adaptatsiyalangan hikoyalar va ertaklardan (masalan, “The Very Hungry Caterpillar”, “Goldilocks”, “Little Red Riding Hood”) foydalanishning o‘quvchilarning lug‘at boyligi, tinglab tushunish va gapira olish ko‘nikmalariga ta’sirini o‘rganadi. Tadqiqot 2025-yil sentyabridan dekabrigacha Toshkent shahridagi 9-maktabning 44 nafar (22 tajriba, 22 nazorat) 3-sinf o‘quvchilari ishtirokida o‘tkazildi. Tajriba guruhida har bir darsda (16 hafta mobaynida) hikoya yoki ertak asosida ish olib borilgan (o‘qish, rol o‘ynash, rasm chizish, qayta hikoyalash), nazorat guruhi esa an’anaviy darslik asosida o‘qitildi. Tajriba guruhi yakuniy testda o‘rtacha 26,7 ball o‘sishga erishdi (53,4 dan 80,1 gacha), nazorat guruhida esa o‘sish 8,8 ballni (53,0 dan 61,8 gacha) tashkil etdi (p<0,001). Eng katta farq lug‘at (TG – 23,0; NG – 14,9) va gapirish (TG – 21,5; NG – 13,2) ko‘nikmalarida kuzatildi. Hikoyaga asoslangan metod boshlang‘ich sinflarda ingliz tilini o‘qitishning samarali va qiziqarli usuli sifatida tavsiya etiladi.