(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola sun’iy intellekt (SI) davrida kiberxavfsizlik etikasini inson huquqlari va texnologik nazorat o’rtasidagi muvozanat nuqtai nazaridan tahlil qiladi. Sun’iy intellektning rivojlanishi bilan birga, kiberxavfsizlik masalalari yanada muhim ahamiyat kasb etmoqda, chunki SI tizimlari ma’lumotlarni yig’ish, tahlil qilish va ishlatishda yangi imkoniyatlar yaratadi. Biroq, bu jarayonlar inson huquqlarini, xususan, shaxsiy hayotga daxldorlik va ma’lumotlar maxfiyligini ta’minlashda jiddiy muammolarni keltirib chiqarishi mumkin. Maqolada SI va kiberxavfsizlik o’rtasidagi etik muammolar, texnologik nazoratning ijtimoiy ta’siri va inson huquqlari bilan bog’liq masalalar ko’rib chiqiladi. Ushbu tahlil orqali mualliflar kiberxavfsizlik etikasining zamonaviy sharoitlarda qanday rivojlanishi va inson huquqlarini himoya qilishda qanday rol o’ynashi mumkinligini aniqlashga harakat qiladilar.