(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Sanoat jahon yakuniy energiya iste’molining katta qismini tashkil etadi, shu sababli energiya narxining oshishi va dekarbonizatsiya talablari sharoitida aqlli energiya boshqaruv tizimlari (EMS) muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada buyumlar interneti (IoT) datchiklari, aqlli hisoblagichlar, SCADA/EMS platformalari va sun’iy intellekt (AI/ML) analitikasiga asoslangan aqlli energiya boshqaruvining qatlamli arxitekturasi hamda asosiy texnologiyalari tahlil qilingan. ISO 50001 standarti doirasida energiya monitoringi, elektr yuritmalarni chastota o’zgartirgich bilan boshqarish, yoritishni optimallashtirish, quvvat koeffitsiyentini kompensatsiyalash, issiqlikni qayta utilizatsiya va talabni boshqarish (demand response) choralari ko’rib chiqilgan. Adabiyot ma’lumotlari asosida choralarning energiya tejash salohiyati baholangan. Natijalar kompleks aqlli EMS sanoat korxonalarida sezilarli energiya va resurs tejamkorligini ta’minlashini ko’rsatadi.