(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola XIX asr oxiri – XX asr boshlarida Turkiston jadidchilik harakatining yirik namoyandasi Ishoqxon Ibratning serqirra faoliyatini atroflicha tahlil qiladi. Olimning tilshunoslik, adabiyotshunoslik va pedagogika sohalaridagi ulkan xizmatlari, xususan, "Lugʻati sittat ul-lugʻot" kabi fundamental asarlari orqali oʻzbek tili va adabiyotining rivojiga qoʻshgan hissasi yoritiladi. Maqolada Ibratning taʼlim islohotlari, yangi usul maktablarini tashkil etishdagi tashabbuslari hamda milliy uygʻonish gʻoyalarini targʻib qilishdagi oʻrni chuqur oʻrganiladi. Uning faoliyati milliy oʻzlikni anglash, maʼrifatni yoyish va zamonaviy jamiyat qurish yoʻlidagi kurashning yorqin namunasi sifatida baholanadi. Tadqiqot Ibrat merosining bugungi kunda ham dolzarbligini koʻrsatib beradi.