(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada paxtani presslash jarayonida siqish bosimini avtomatik rostlash tizimini ishlab chiqish masalalari ilmiy asosda ko’rib chiqilgan. Muammo: an’anaviy gidravlik press tizimlarida siqish bosimi ±0,8–1,2 MPa doirasida tebranib, paxta kipalarining zichligi va og’irligi me’yoriy talablardan ±6–9% chetga chiqadi, bu esa tashish va saqlash xarajatlarini oshiradi. Usul: Siemens S7-1500 PLC, Rexroth HM 20 bosim transmitterlari, SINAMICS S120 servo drayverlar va Cohen-Coon usuli bilan sozlangan kaskadli PID rostlagich asosida avtomatik boshqaruv tizimi ishlab chiqilgan. Natija: siqish bosimi ±0,05 MPa aniqlikda ushlab turildi, kipa zichligi og’ishi ±1,2% ga tushdi. Xulosa: tizim joriy etilgach kipalar og’irligi bir xilligi 87,4% ga oshdi, presslash tsikli vaqti 18,6% qisqardi va energiya sarfi 16,4% kamaydi.