(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Zamonaviy stomatologiyada uzoq vaqt qo‘llanilgan va allergik reaksiyalar xavfi yuqori bo‘lgan novokain va lidokain kabi preparatlar o‘rnini kam toksik va yuqori samarali artikain hamda mepivakain asosidagi anesteziya vositalari egallamoqda. Shu bilan birga, bemorlarning yoshi va umumiy somatik kasalliklarini (yurak-qon tomir, qandli diabet va b.) hisobga olgan holda anesteziyani to‘g‘ri tanlash dolzarb masala bo‘lib qolmoqda.