(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek adabiy tili me’yorlari va Surxondaryo viloyati shevalarining o‘ziga xos lisoniy xususiyatlari qiyosiy-tipologik jihatdan tahlil qilinadi. Surxondaryo shevasi o‘zbek xalq shevalari tasnifida o‘zining qorluq-chigil va qipchoq lahjalariga xos qatlamlari, fonetik, leksik hamda grammatik o‘ziga xosliklari bilan ajralib turadi. Tadqiqotda hududiy dialektizmlarning adabiy til bilan munosabati, so‘z yasalishi va talaffuzdagi o‘zgarishlar lisoniy dalillar vositasida yoritilgan. Shuningdek, sheva elementlarining jonli tilda saqlanish tendensiyalari va ularning adabiy til boyishiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy jihatdan baholangan.