(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada hozirgi o‘zbek tilshunosligi fanining dolzarb muammolari va uning kelajakdagi rivojlanish istiqbollari ilmiy-tanqidiy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Globallashuv va raqamlashtirish jarayonlari sharoitida o‘zbek tili leksikologiyasi, terminologiyasi, lingvistik ekspertiza hamda kompyuter tilshunosligi yo‘nalishlarida yuzaga kelayotgan tizimli muammolar ochib berilgan. Tadqiqotda milliy til me’yorlarining buzilishi, sun’iy intellekt tizimlarida o‘zbek tilining milliy korpusini yaratishdagi kamchiliklar lisoniy va metodologik dalillar vositasida tahlil qilingan. Shuningdek, sohada sotsiolingvistika, korpus lingvistikasi va kognitiv tilshunoslik kabi zamonaviy yo‘nalishlarni rivojlantirishning strategik yo‘llari hamda istiqbolli rejalari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.