(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada metallurgiya sanoatida hosil bo‘ladigan mis va kadmiy saqlovchi texnogen chiqindilarni kompleks qayta ishlash hamda ulardan qimmatli metall ionlarini ajratib olishning kimyoviy-texnologik asoslari o‘rganilgan. Tadqiqotda sanoat keklari va texnologik oqova suvlari tarkibidagi Cu(II) va Cd(II) ionlarini tanlab eritish, cho‘ktirish, ekstraksiya va elektrokimyoviy qayta tiklash usullari tahlil qilindi. Metall ionlarining eritmaga o‘tish qonuniyatlari, ekstraksiya jarayonining fizik-kimyoviy parametrlari va ajratish samaradorligiga ta’sir etuvchi omillar o‘rganildi. Olingan natijalar sanoat chiqindilaridan mis va kadmiy ionlarini selektiv ajratib olishning samarali texnologik sxemasini ishlab chiqish imkonini beradi. Taklif etilgan texnologiya qimmatli metallarning qayta tiklanish darajasini oshirish bilan bir qatorda atrof-muhitga salbiy ta’sirni kamaytirishga xizmat qiladi.