(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada metallurgiya sanoatida hosil bo‘ladigan mis saqlovchi texnogen chiqindilarni qayta ishlash va ulardan Cu(II) ionlarini ajratib olishning kimyoviy-texnologik asoslari o‘rganildi. Mis zamonaviy sanoatning strategik metallaridan biri bo‘lib, elektr energetikasi, elektronika, mashinasozlik va qurilish sohalarida keng qo‘llaniladi. Sanoat chiqindilari tarkibida mavjud mis ionlarini qayta tiklash iqtisodiy samaradorlikni oshirish hamda atrof-muhit ifloslanishini kamaytirishda muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda tanlab eritish, sementatsiya, ekstraksiya va elektroliz usullarining Cu(II) ionlarini ajratishdagi samaradorligi baholandi. Natijalar mis ionlarini texnogen chiqindilardan selektiv ajratib olishning istiqbolli texnologiyasini ishlab chiqish imkonini berdi.