(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada sanoat korxonalarida hosil bo‘ladigan og‘ir metall saqlovchi chiqindilarning atrof-muhitga ta’siri hamda ularni qayta ishlashning zamonaviy usullari tahlil qilingan. Mis, kobalt, nikel va kadmiy kabi qimmatbaho metallarning texnogen chiqindilardan ajratib olinishi nafaqat iqtisodiy samaradorlikni oshirishi, balki ekologik muammolarni kamaytirishi ham asoslab berilgan. Gidrometallurgik va ekstraksion usullarning afzalliklari ko‘rib chiqilgan hamda ekologik xavfsiz texnologiyalarni sanoatga joriy etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.