(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Co(II) (kobalt) va Ni(II) (nikel) ionlari davriy jadvalning VIII guruh elementlariga mansub bo‘lib, ularning kimyoviy xossalari juda o‘xshashdir. Ikkalasi ham ko‘p hollarda +2 oksidlanish darajasida barqaror bo‘ladi va suvli eritmalarda bir xil rangsiz yoki och rangli komplekslar hosil qiladi. Shu sababli ularni oddiy kimyoviy usullar bilan ajratish qiyin hisoblanadi.Analitik kimyoda bu muammoni hal qilish uchun kompleks hosil qiluvchi organik reagentlardan foydalaniladi. Bu reagentlar metall ionlari bilan barqaror, selektiv va ko‘pincha rangli komplekslar hosil qilib, ularni aniqlash va ajratishni osonlashtiradi.