(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tadqiqotda qandli diabet (II tur) va ortiqcha vazndan aziyat chekuvchi insonlar ratsioni uchun moʻljallangan parhez non mahsulotlarini ishlab chiqarishda topinambur (yer noki) kukunidan foydalanish imkoniyatlari oʻrganildi. Topinambur tarkibidagi inulin – tabiiy prebiotik va fruktooligosaxarid boʻlib, qondagi glyukoza miqdorini oshirmasdan, ichak mikroflorasini yaxshilaydi. Tadqiqot davomida bugʻdoy uniga 5%, 10% va 15% miqdorda topinambur kukuni qoʻshilgan non namunalarining fizik-kimyoviy, reologik hamda glyukoza ajralib chiqish tezligi (glikemik indeks koʻrsatkichi) tahlil qilindi. Natijalar 10% gacha topinambur kukuni qoʻshilganda nonning sifati va organoleptik xususiyatlari yuqori darajada saqlanishini hamda tayyor mahsulotning glikemik yuklamasi sezilarli darajada kamayishini koʻrsatdi.