(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada seliakiya kasalligiga chalingan va glyutensiz parhezga rioya qiluvchi insonlar uchun mo’ljallangan, kalsiy bilan boyitilgan yangi turdagi non mahsulotlarini ishlab chiqarish texnologiyasi o’rganilgan. An’anaviy glyutensiz nonlar tarkibida mikro va makroelementlar, xususan, kalsiy yetishmovchiligi kuzatiladi. Tadqiqot davomida guruch va makkajo’xori unlari asosida, tabiiy va sintetik kalsiy manbalari (kalsiy karbonat va mikronizatsiyalangan tuxum po’chog’i kukuni) qo’shilgan non namunalari tayyorlandi va ularning fizik-kimyoviy, reologik hamda organoleptik xususiyatlari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, kalsiy bilan boyitish nonning g’ovakdorligi va sifatiga ijobiy ta’sir etib, uning biologik qiymatini sezilarli darajada oshiradi.