(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek adabiyotida ijtimoiy adolat masalalarining badiiy talqini tahlil qilinadi. Jamiyatdagi tengsizlik, kambag‘allik, sinfiy tafovut, inson huquqlari va ayollar erkinligi kabi muammolarning adabiyotda aks etishi yoritiladi. Ingliz adabiyotidan Charles Dickens va Charlotte Brontë, o‘zbek adabiyotidan Abdulla Qodiriy hamda Cho‘lpon asarlari misolida ijtimoiy adolat g‘oyalari ko‘rib chiqiladi. Adabiyot jamiyat hayotining muhim ko‘zgusi bo‘lib, unda insonlarning ijtimoiy mavqei, turmush tarzi, huquqlari va jamiyatdagi o‘rni o‘z aksini topadi. Ayniqsa ijtimoiy adolat masalasi har bir davr adabiyotida muhim mavzulardan biri sifatida namoyon bo‘lgan. Ijtimoiy adolat deganda jamiyatda insonlarning teng huquqli bo‘lishi, imkoniyatlar tengligi va adolatli munosabatlar tushuniladi.