(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Bronxoektatik kasallik — bu bronxlarning qaytmas kengayishi (dilatatsiyasi) va ularning devorida yiringli-yallig‘lanish jarayonlarining surunkali davom etishi bilan kechadigan o‘pka kasalligidir. Ushbu patologiya bronx devorining strukturaviy buzilishi natijasida rivojlanib, nafas yo‘llarida doimiy infeksiya o‘chog‘ining shakllanishi bilan xarakterlanadi. Kasallik ko‘pincha bolalik davrida o‘tkazilgan og‘ir respirator infeksiyalar, pnevmoniya, bronxit yoki tug‘ma bronxopulmonal anomaliyalar natijasida yuzaga keladi. Bronxoektazlar ichida yiringli sekret to‘planib qoladi, bu esa bakterial infeksiyaning doimiy saqlanishiga va yallig‘lanishning kuchayishiga olib keladi. Klinik jihatdan bronxoektatik kasallik yo‘tal, ko‘p miqdorda yiringli balg‘am ajralishi, nafas qisishi, tana haroratining ko‘tarilishi va umumiy holsizlik bilan namoyon bo‘ladi. Kasallik uzoq davom etganda gipoksiya, o‘pka yuragi (cor pulmonale) va nafas yetishmovchiligi rivojlanishi mumkin. Diagnostikada rentgenografiya, kompyuter tomografiya (KT), bronxografiya va balg‘am tahlili muhim o‘rin tutadi. KT tekshiruvi bronxlarning kengayish darajasi va lokalizatsiyasini aniqlashda eng informativ usul hisoblanadi. Davolash antibiotiklar, mukolitiklar, bronxlarni tozalash usullari va fizioterapiya bilan amalga oshiriladi. Og‘ir holatlarda jarrohlik yo‘li bilan zararlangan bronx segmentlari olib tashlanadi.