(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Metabolik sindrom – insulin rezistentligi, abdominal semirish, arterial gipertoniya va dislipidemiya bilan kechuvchi murakkab simptomatik kompleks bo‘lib, so‘nggi yillarda uning tarqalishi sezilarli darajada oshib bormoqda. Ushbu patologiya ayollarning reproduktiv salomatligiga bevosita ta’sir ko‘rsatib, hayz sikli buzilishlarining rivojlanishiga olib keladi. Tadqiqot maqsadi – metabolik sindrom sharoitida hayz sikli buzilishlarining asosiy patogenetik mexanizmlarini ilmiy adabiyotlar asosida tizimli ravishda tahlil qilish hisoblanadi.