(untitled) (Ustozlar uchun, 2026)
Ушбу мақолада Ўзбекистондаги тўрт етакчи ҳукумат босма нашри - “Халқ сўзи”, “Народное слово”, “Янги Ўзбекистон” ва “Правда Востока” газеталарида фотосуратлардан фойдаланиш амалиёти таҳлил қилинади. Тадқиқот доирасида 2024-2025 йиллар давомида мазкур нашрларнинг барча сонлари, айниқса бош саҳифа ва ички бетларда жойлаштирилган фотосуратлар ўрганилди. Таҳлил натижалари шуни кўрсатадики, расмий босма нашрларда фотосуратлар асосан иллюстратив ва тасдиқловчи вазифани бажариб, мустақил визуал ҳикоя воситаси сифатида етарли даражада намоён бўлмаяпти. Бош саҳифаларда ўрта ва умумий планлардаги, уфқий композициядаги ҳамда расмий протокол характердаги кадрлар устунлик қилади. Натижада фотосуратларда жанрий, композицион ва эмоционал хилма-хиллик чекланиб, турли ракурслар, динамик лаҳзалар, инсонпарварликка йўналтирилган тасвирлар ҳамда экспериментал визуал ечимлар кам қўлланилгани аниқланди. Мақолада давлат босма нашрларида фотожурналистика имкониятларидан самаралироқ фойдаланиш, фото таҳририят фаолиятини кучайтириш ва визуал контент орқали очиқлик, таъсирчанлик ҳамда рақобатбардошликни ошириш зарурлиги асосланади.