(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada tovlamachilik jinoyatining boshqa turdagi o‘zgalar mulkini talon-taroj qilish jinoyatlari bilan o‘zaro nisbati huquqiy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tovlamachilik jinoyati bilan o‘g‘rilik, talonchilik, bosqinchilik kabi jinoyatlar o‘rtasidagi farqli belgilar, ularning obyektiv va subyektiv tomonlari, shuningdek, jinoyatning yuzaga kelish mexanizmlari solishtirma tahlil asosida yoritiladi. Maqolada shuningdek, tovlamachilikning iqtisodiy, psixologik va ijtimoiy oqibatlari, jinoyat tarkibining asosiy belgilarini aniqlashda sud-amaliy tajribalardan olingan misollar ham keltirilgan. Tadqiqot davomida O‘zbekiston Respublikasi Jinoyat kodeksi, Oliy sud Plenumi qarorlari, shuningdek, xorijiy davlatlarning jinoyat huquqi tizimidagi talon-tarojlik turlari bilan bog‘liq qoidalar o‘rganilgan. Muallif tovlamachilik jinoyatining asosiy o‘ziga xosligi zo‘ravonliksiz, lekin ruhiy yoki axborot bosimi orqali moddiy manfaat orttirish ekanini ilmiy asoslab beradi.