(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada yurak elektrofiziologiyasi oddiy matematik modellar asosida tahlil qilinadi. Asosan FitzHugh–Nagumo modeli misolida yurak hujayralarining elektr faolligi, aksial potensial hosil bo‘lishi va ritmik impulslar yaratilish jarayonlari ko‘rib chiqiladi. Modellar yordamida yurakning normal va patologik holatlaridagi elektr faolligi simulyatsiya qilinadi. Bu turdagi modellar yurak ritmining buzilishlarini tushunish, aritmiyalarni o‘rganish hamda kardiostimulyatorlar ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.