(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Қарақалпақ халқы ерте заманлардан баслап-ақ өзиниң көптараўлы бай музыка искусствосына ийе екенлиги мəлим. Усы музыка мəдениятының раўажланыўында саз əспаблары үлкен роль атқарып келеди. Саз əспаблары қарақалпақ музыка мəдениятында Орта Азия халықлары искусствосы қатарында көп əсирлик тарийхына ийе. Орайлық Азия халықларының тығыз экономикалық байланысы, этнография, əдебият ҳəм искусствосының, соның ишинде музыкалық саз əспаблары жақынлығы ҳəм де түркий тиллес болып мəдениятының улыўма бир бағдарда раўажланғанлығы тарийхый дереклерде айқын көринеди. Исскуство менен əдебияттың жəмийетлик турмыстан алатуғын орны, оның халық турмысы менен мудамы бирге раўажланып келетуғын, ол жəмийетлик турмыстағы өзгерислерге қарағанда көркем-өнерде жүдə анық сүўретлейтуғын шығармалардың саз əспаблардың роли үлкен əҳмийетке ийе.