(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Zamonaviy taʼlim tizimining asosiy maqsadlaridan biri talabalarni shunchaki maʼlumotlar toʻplami bilan qurollantirish emas, balki ularda mustaqil fikrlash, tahlil qilish va xulosalar chiqarish koʻnikmalarini rivojlantirishdir. Mustaqil taʼlim aynan mana shu jarayonda hal qiluvchi ahamiyat kasb etadi. U talabalarga oʻquv materiallarini chuqur oʻzlashtirish, turli manbalardan foydalanish va olingan bilimlarni tizimlashtirish imkonini beradi. Natijada, talaba passiv tinglovchidan faol tadqiqotchiga aylanadi. Mustaqil taʼlim jarayonida talabalar muammolarni aniqlash, ularga yechim izlash va oʻz fikrlarini mantiqiy asoslashni oʻrganadilar.Oʻzbekiston Respublikasining oliy taʼlim sohasida olib borayotgan siyosati, yuksak umumiy va kasbiy madaniyatga ega boʻlgan, ijodiy va ijtimoiy faol, ijtimoiy-siyosiy hayotda mustaqil holda harakat qila oladigan, kelajakka qaratilgan vazifalarni qoʻya olish va ularni yechishga qodir boʻlgan kadrlarning yangi avlodini shakllantirish talabini qoʻymoqdaki, bu oliy taʼlim tizimida mustaqil oʻqish-izlanish faoliyatiga alohida eʼtiborni talab etadi. Ushbu maqolada mustaqil taʼlimning talabalar mantiqiy tafakkurini shakllantirishdagi oʻrni, uning samaradorligini oshirish mexanizmlari va bu boradagi pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi