(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Luqmon Bo‘rixonning “Jaziramadagi odamlar” romanida adolat va zulm masalasi ijtimoiy, axloqiy va falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Asar qahramonlari – Xosiyat xola, Fayzulla aka, Samad, Lola va O‘roq obrazlari orqali inson vijdoni, mas’uliyat hissi, jamiyatdagi befarqlik va axloqiy tanazzul masalalari yoritilgan. Muallif “jazirama” ramzi orqali inson qalbidagi sovuqlik, jamiyatdagi befarqlik va adolatga tashnalikni falsafiy tarzda ifodalagan. Maqolada asarning badiiy uslubi, metaforik tasvirlari, ichki monologlar tizimi ham tahlil etilgan.