(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining mustaqillik davri namoyandalaridan biri — Nazar Eshonqulning “Urush odamlari” qissasida ramziy-majoziy tasvirning badiiy talqini tahlil etiladi. Asarda urushning inson ruhiyatiga ko‘rsatgan ta’siri, urushdan keyingi jamiyatdagi ma’naviy jarohatlar ramziy timsollar orqali ifodalangani yoritiladi. Muallif real voqealikdan ko‘ra, inson xotirasi, tushlari va vahimalari orqali urushning abadiy izini ko‘rsatadi. Shuningdek, qissadagi obrazlar tizimi, urush va tinchlik, hayot va o‘lim, xotira va unutish kabi qarama-qarshi ma’nolarning ramziy majoziy ifodasi o‘rganiladi. Maqolada yozuvchi uslubining psixologik chuqurligi, modernistik tasvir vositalari va falsafiy mazmun qatlamlari tahlil qilinadi.