(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada xarakterli o‘yinlarning kelib chiqish tarixi, ularning ijtimoiy hayotdagi ildizlari, qadimiy marosim va udumlardagi o‘rniga bag‘ishlangan batafsil tahlil yoritiladi. Insoniyatning dastlabki ijtimoiy shakllanish davrlaridayoq o‘yinlar nafaqat hordiq chiqarish vositasi, balki jamiyatni birlashtiruvchi, dunyoqarash va qadriyatlarni shakllantiruvchi ma’naviy-madaniy hodisa bo‘lib xizmat qilgan. Maqolada o‘zbek xalq og‘zaki ijodi, marosim madaniyati, milliy an’analar hamda turli xalqlarning qadimiy ritual o‘yinlaridan misollar orqali xarakterli o‘yinlarning shakllanish bosqichlari, funksiyalari va o‘zgarish jarayonlari ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘yinlarning bolalar tarbiyasidagi ahamiyati, ularning psixologik va pedagogik jihatlardagi ta’siri, zamonaviy sahna san’atida xarakterli o‘yinlarning qayta talqin qilinishi ham izohlanadi. Tadqiqot natijalari ushbu o‘yinlarning milliy madaniyatdagi o‘rni va tarixiy ahamiyatini chuqur anglashga xizmat qiladi.