(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada muammoli ta’limning boshlang‘ich sinf o‘quvchilari tafakkurini rivojlantirishdagi didaktik imkoniyatlari yoritiladi. Muammoli vaziyat yaratish, izlanish faoliyatini tashkil etish, ochiq savollar qo‘llash, muloqot hamda bahs-munozara jarayonlarini faollashtirish kabi yondashuvlarning o‘quvchilarning mustaqil fikrlashiga ta’siri ilmiy-pedagogik nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Shuningdek, muammoli ta’limning mantiqiy, kritik va ijodiy fikrlashni shakllantirishdagi roli, o‘quvchini faol ishtirokchi sifatida tayyorlashdagi afzalliklari hamda dars jarayonida qo‘llanishning samarali shakllari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot boshlang‘ich ta’lim jarayonida muammoli yondashuvning o‘quvchilar mustaqilligini kuchaytirish va bilimlarni ongli o‘zlashtirishga yordam beruvchi asosiy pedagogik vosita ekanligini asoslaydi.