(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek adabiy tanqidchiligi tarixida munosib o‘rin egallagan Vadud Mahmudning ilmiy-nazariy qarashlari, tanqidchilik uslubi va adabiy jarayonni baholashdagi o‘ziga xos yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda uning badiiy tafakkur taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi, yozuvchi va shoirlar ijodini tahlil etishdagi mezonlari, adabiy muhitni sog‘lomlashtirishga qaratilgan fikrlari ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, Vadud Mahmudning o‘z davri adabiy tanqid maktabi shakllanishiga ta’siri va zamondosh munaqqidlar bilan munosabatidagi umumiylik hamda farqlar ham ochib beriladi.