(untitled) (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Jek Londonning “Martin Iden” romani an’anaviy talqinlardan farqli ravishda avto-tanqidiy manifest sifatida o‘rganiladi. Asar qahramoni Martin Idenning ijtimoiy tabaqalararo to‘qnashuvi, muhabbat fojeasi yoki shon-shuhrat yo‘lidagi kurashi emas, balki yozuvchining o‘z hayot falsafasiga bergan tanqidiy munosabati sifatida talqin qilinadi. Maqolada Martin obrazi muallifning “ikkinchi men”i, ya’ni o‘z falsafasining bo‘rttirilgan va tanqidiy aks-sadosi ekanligi ilmiy asosda ochib beriladi. Qahramonning intellektual yuksalishi bilan bir vaqtda psixologik inqirozga yuz tutishi, til va madaniy kodlar to‘qnashuvi, individualizmning o‘z-o‘zini yemiruvchi oqibatlari tahlil qilinadi. Martinning fojeali yakuni ruhiy tushkunlik emas, balki uning butun hayotiy falsafasining metaforik tugashi sifatida izohlanadi. Tadqiqot roman mohiyatining chuqur, kam o‘rganilgan qirralarini yoritishga qaratilgan.