ULUG‘BEK HAMDAMNING “OTA” ROMANIDA OTA OBRAZI TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
O‘zbek adabiyotining mustaqillikdan keyingi taraqqiyot bosqichlarida inson ruhiyati, ichki kechinmalari va ma’naviy izlanishlari markazga aylangan badiiy asarlar ko‘p yaratildi. Ulug‘bek Hamdamning “Ota” romani ana shunday ruhiy-psixologik asarlardan bo‘lib, unda insonning o‘zligini anglash jarayoni, ota-ona va farzand munosabatlarining ma’naviy-madaniy mohiyati chuqur yoritilgan. Asarda Ota obrazi — nafaqat syujetni harakatga keltiruvchi qahramon, balki butun asarning falsafiy asosini belgilovchi markaziy timsol sifatida gavdalanadi. Ota timsoli orqali yozuvchi milliy mentalitet, oila tushunchasi, ma’naviyat, halollik va sabr kabi qadriyatlarni badiiy umumlashtiradi.