“SARHAD ORTIDAGI O’ZBEKLAR: AFGONISTONDAGI MADANIY MEROS” (Ustozlar uchun, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada Afg’onistonda istiqomat qilyotgan O’zbeklarning adabiy merosi,ularning milliy-madaniy rivojlanishi xamda adabiyot orqali etnik o’zlikni saqlab qolish jarayonlari yoritilgan. Afg’oniston o’zbeklari asrlar davomida turli siyosiy va ijtimoiy qiyinchiliklarga qaramasdan, keng adabiy va ma’naviy meros shakllantirgan. Maqolada ularning she’riyat, nasr va og’zaki ijodi misolida milliy ma’naviyatni saqlashdagi o’rni taxlil qilinadi. Tadqiqotda tarixiy-tahliliy, etnografik kuzatish va qiyosiy tahlil usullari qo’llanildi. Natijada afg’oniston o’zbeklarining adabiy merosi nafaqat mahalliy madaniy hayot, balki butun turkiy adabiyotning ajralmas qismi sifatida namoyon bo’lishi asoslab berildi.