"MEHROBDAN CHAYON" ASARIDAGI OBRAZLAR TALQINI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning “Mehrobdan chayon” romanidagi uch asosiy obraz — Solih mahdum, Anvar va Ranoning badiiy talqini yoritildi. Asarda muallif jamiyatning ma’naviy inqirozi, ilm va jaholat to‘qnashuvi, insoniylik va vijdon tushunchalarini obrazlar qiyofasida mahorat bilan aks ettiradi. Tadqiqot davomida Solih mahdumning ikkiyuzlamachi tabiatiga, Anvarning ilmli, ma’rifatparvar va adolatni kuylovchi xarakteriga hamda Ranoning pokiza, irodali, lekin taqdir zarbalariga duchor bo‘lgan ayol sifatidagi ruhiy dunyosiga e’tibor qaratildi. Maqolada ushbu obrazlar orqali romanning asosiy g‘oyasi — ma’rifat va jaholat o‘rtasidagi kurash ochib beriladi.