BOBUR RUBOIYLARINING POETIK TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada Boburning “Bu dunyoda kim o‘tmas” ruboiysi badiiy-falsafiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda foniylik, umrning o‘tkinchiligi, avlodlar almashinuvi va hayot mazmuni kabi mavzular yoritiladi. Ruboiyning har bir misrasi san’atlar, ritorik savollar, badiiy umumlashtirish hamda shoirning falsafiy mushohadalari asosida izohlanadi. Tadqiqotda ruboiyning g‘oyaviy xulosasi — hayotning qadrini bilish, vaqtni mazmunli o‘tkazish va insonning ma’naviy yetuklikka intilishi zarurligi — asosiy nuqta sifatida ko‘rsatib beriladi. Maqola ruboiyning Bobur lirikasidagi o‘rni va uning falsafiy teranligini ochib beradi.