“SADDI ISKANDARIY” DOSTONIDA ADOLATLI HUKMDOR OBRAZINING BADIIY TALQINI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy “Xamsa”sining yakuniy dostoni — “Saddi Iskandariy” asari g‘oyaviy-badiiy jihatdan tahlil qilinadi. Asarda Iskandarning adolatparvar hukmdor sifatidagi obrazini yaratish tamoyillari, insonparvarlik, ilm-fan targ‘iboti, jamiyat va davlat boshqaruvidagi ma’naviy mezonlar ochib beriladi. Maqolada dostonning struktura xususiyatlari, syujet bosqichlari, asosiy badiiy g‘oyalar hamda Navoiyning didaktik qarashlari ilmiy-metodik asosda yoritilgan. Tadqiqot natijalari Navoiy ijodining davlat boshqaruvi konsepsiyasidagi o‘rni va bugungi pedagogik hamda ma’naviy jarayonlarda dostonning ahamiyatini ko‘rsatadi.