AMIRIY ASARLARIDA JANR XUSUSIYATLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada XIX asrning ikkinchi yarmida yashab ijod qilgan o‘zbek mumtoz adabiyotining yorqin namoyandalaridan biri — Amiriy (Muhammad Aminxon) ijodidagi janrlar tizimi, ularning poetik-strukturaviy xususiyatlari, mavzu-mundarijaviy qamrovi hamda mumtoz adabiyot an’analari bilan bog‘liqligi ilmiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda g‘azal, ruboiy, qit’a, tuyuq, masnaviy, tarixiy-siyosiy bayon janri kabi shakllarning Amiriyning badiiy tafakkuridagi o‘rni yoritiladi.